Sidor

tisdag 3 januari 2012

Får träna igen

Egentligen var det väl lite slarvigt av mig att lägg ut föregående inlägg utan att, så snart det var möjligt, meddela vad läkarbesöket resulterade i. I vilket fall som helst tränar jag igen, men innan vi tittar närmare på det så är det kanske på sin plats med en liten förklaring.

Under hösten har jag av olika skäl mått ganska dåligt. Därför gjorde jag en snabb hälsokoll vecka 50. Kollen visade att jag hade mycket - mycket - högt blodtryck (både det låga och höga). Hade jag varit överviktig, stillasittande och storkonsument av alkohol, så hade detta i viss mån varit begripligt. Men eftersom detta inte är fallet ville sjukvården ta en närmare titt på mitt hjärta innan jag fick springa vidare. Den goda nyheten är att hjärtat är i prima form, den dåliga att man alltså inte vet varför blodtrycket är så högt. I januari ska jag därför göra två 24-timmarsmätningar, förhoppningsvis kommer det ge besked. Hur som helst så får jag träna igen, även om jag ska undvika de mest extrema passen innan orsaken till trycket är identifierat.

Jag springer nu på efter principen att 75 % av träningsvolymen ska ligga i närheten av 75 % av maxpuls. Övriga pass är en sorts försiktiga intervallpass. Dagens pass var en sådan snäll-intervall-träning:
  • 10 minuter uppvärmning
  • 4 x 4 minuter i ca 4.15-tempo med 2 minuters joggvila mellan intervallerna
  • långsam joggvila till pulsen gick ner till 70 % av max
  • löpning i 5-tempo till pulsen gick upp till 80 %
  • nedjogg
Passet kändes bra. Jag gissar att min träning kommer se ut så är åtminstone under hela januari. Sedan få vi se vad som händer.

4 kommentarer:

Lennart sa...

Oroande med blodtrycket. Hoppas självklart att ni hittar orsakerna så att ditt blodtryck normaliseras.

Dit 75%-pass tycker jag låter jättebra. Det kommer att bli bra. Hoppas att vi ses på en tävling under våren.

Lars sa...

Lennart, det känns trots allt bra att blodtrycket är under utredning. Under våren kommer jag springa Kungsholmen runt och Stockholm marathon. Hade tänkt springa Premiärmilen, men det visade sig att jag ska på jobbresa till Istanbul just då.

Har du något tips på något annat millopp under våren?

Staffan sa...

Det där tror jag är förnuftig träning som ändå kan ge en hel del och liksom Lennart så hoppas jag såklart att de hittar en orsak till hypertonin. Blodtryck är ju en funktion av hjärtats pumpförmåga och det "perifera motståndet" som det kallas men ett högt perifert motstånd beror ju oftast på åderförkalkning vilket inte verkar så troligt i ditt fall. Ha de mätt halterna av noradrenalin, vilket utsöndras från binjurevarken och verkar stimulerande på hjärtat?

Lars sa...

Hej Staffan,
Skönt att få lite proffskommentarer!

I samband med det senaste läkarbesöket tappades jag på en del blod, kanske för att undersöka noradrenalin.

Ska jag vara helt ärlig så la jag inte så mycket på minnet av vad som sas. Jag var mest nöjd med deras försäkran att det inte var något problem, att orsaken ska utredas och att jag kunde träna vidare :-)