Sidor

onsdag 28 januari 2009

Markuskvoten

Kamrater!

Som ni vet är det, ännu så länge, bara kön och tid som beaktas när resultatlistan fastställs. Detta är orättvist eftersom det, allt annat lika, är en större bedrift att med egna ben transportera 80 än 60 kg en given sträcka.

För att komma till rätta med detta har vi tagit fram den så kallade Markuskvoten som mäter kilogram per kilometertid (antala minuter per kilometer). Man räknar alltså först ut kilometertiden. Därefter dividerar man denna med kroppsvikten. För att få ett mer lätthanterligt tal multiplicerar man sedan detta tal med 100. Se där! En Markuskvot.

Traditionellt sett skulle vi tänka oss att en 60 kg tung löpare som springer ett maraton på 3.20 har vunnit över en 80 kg tung löpare som springer på 4 timmar. Men den tyngre löparens Markuskvot är 7,143 medan den lättares kvor är hela 7,936. Alltså har den tyngre löparen egentligen vunnit.

5 kommentarer:

Markus sa...

Se där Cilla, inte bara prat om träning!

Cilla sa...

Fast är matte så himla mycket bättre? Var är alla känslor och relationer?

Markus sa...

Korrekt Cilla, Blogg-Lars kan med fog tyckas vara lite torr och träningsinriktad. Vi får dock inte glömma att hans poetiska ådra visat sig vid några tillfällen. Låt mig citera:

"Vintermörkret sluter sig kring kunggravarna i Gamla Uppsala."

"Börjar längta efter svala och ljusa vårkvällar."

samt klassikern:

"Vi gör inte detta för vår egen skull. Vi gör det för den ensamstående mamman i Gottsunda som oroligt undrar om pengarna kommer att räcka månaden ut. Vi gör det för den varslade volvoarbetaren. Vi gör det för att våra barn inte ska behöva växa upp i en värld utan hopp."

/M

Cilla sa...

Det var ju vackert förstås. Men har han sagt något om öldrickning imorgon (med Oskar och Thomas) eller på fredag (med Alberto)? Nää då.

Markus sa...

Beklämmande...