Sidor

tisdag 22 juni 2010

Hur tjockt är skallbenet egentligen?

Skallbensträning och skallbenspass, ja på bloggarna återkommer det titt som tätt inlägg som handlar om att öka tjockleken på skallbenet och därmed, förhoppningsvis, fostra en så kallad vinnarskalle.

Min självuppfattning har alltid varit att jag har ett synnerligen tjockt skallben. Och så var det nog i min ungdom (läs 13 - 20 år). När jag tävlade visste jag att jag skulle vinna. Jag visste att jag skulle kunna ta ut det där extra. Av någon anledning dröjde sig den självuppfattningen kvar när jag åter började träna för två år sedan. Problemet är att det inte verkar stämma längre. Sedan 2009 har jag genomfört två maror, tre halvmaror, ett lidingölopp och en 10K tävling. Jag har inte känt mig slutkörd efter något av dessa lopp. Tvärtom.

Den positiva tolkningen av detta faktum är att det finns minuter att kapa utan att öka träningsmängden. Och det stämmer ju, men det stämmer bara om man faktiskt kan förmå sig att göra den där sista ansträngningen när det tar emot.

Ge mig mitt tjocka skallben tillbaka!

8 kommentarer:

Roadrunner sa...

Även jag har levt i tron att jag har ett ovanligt tjockt pannben (jag tror att det är pannben det skrivs om överallt!) men någonstans har jag skrivit att det antagligen är på bekostnad av mindre hjärna (såvida pannben inte växer utåt istället för innåt:-) )

Men jag vet inte egentligen... det är nog först under maror och Lidingölopp som man får chans att visa prov på det. Mitt antagande om tjockt pannben bygger egentligen bara på att jag sprungit ett par tre kilometer under svåra plågor när jag slagit personligt rekord på milen. Men att bita ihop under drygt tio minuter är väl ingenting mot att bita ihop kanske under en hel timme på de riktiga pannbensdistanserna!? Jag vet inte, men det lär visa sig.

Mia sa...

Av mig får du minsann inget skallben... Däremot håller jag på och filar till mitt så att det ska passa perfekt :)

Jag är lite likadan. Okej, efter marathon var jag död, men efter GbgVarvet så kvittrade jag och skuttade som en lite fågel. Inte okej.

Lars sa...

Jo, pannbenet är det så klart som ska vara tjockt. Gjorde en omedveten sammanslagning av pannben och vinnarskalle. Fråga är om inte min term vinner i längden?

Kanske dags att skapa en ny facebook-grupp: vi som vill ha tjockare skallben.

Anonym sa...

Min egenkomponerade teori om pannbenet. Det krymper inte med åren men däremot smyger en farlig klokhet in i bilden. Vi blir rutinerade, försöker disponera våra lopp för att ha krafter hela vägen etc. Tidigare körde jag snabbt från början utan tanke på kommande smärta.

Mia sa...

Jag gillar att vara en underdog... Startgrupp 4 passar mig bra. Du får helt enkelt hålla lite utkik bakåt :)

Staffan sa...

Och för att bidra med lite fakta till debatten från allas vår främsta faktakälla Google:

”Skallbenets tjocklek och hållfasthet varierar ifrån person till person. Hos de flesta människor mäter de 3-10 mm, tunnast i tinningarna och tjockast i pannan och bakhuvudet. Hos några individer är skallbenet endast 1-2 mm tjockt hela vägen runt.”

Det roliga är att när jag skrev "hur tjockt är skallbenet" i sökmotorn så returnerade sökmotorn mest resultat från våra olika löparbloggar!!

Lars sa...

@Staffan: stort tack för att du bringar lite ordning i diskussionen. Det stod inget om hur man ökar på tjockleken?

Mia sa...

Tänkte bara önska trevlig midsommar. Jag ska träna som ett as! Innan jag fyllnar till då...