Sidor

onsdag 3 mars 2010

Trist genusinsikt

Jag, Lars Hagborg, har gjort en genusanalys av maratobloggarna. Rätta mig om jag har fel, men det verkar som om de flesta manliga maratonbloggarna är (liksom jag) kring de 40 och har barn Å andra sidan verkar de flesta kvinnliga maratonbloggare vara i snitt tio år yngre och vara utan barn. Vad betyder detta? Att kvinnor runt 40 med barn inte har tid att blogga? Knappast. Snarare är det så att alltför få kvinnor i 40-årsåldern med barn ges tid att träna tillräckligt mycket för att ha något att blogga om. Är det så? Väldigt trist i så fall.

8 kommentarer:

Petra sa...

Jag tänker då inte sluta blogga om löpning än på ett tag :D

Staffan sa...

Inte i mitt fall vilket känns skönt att konstatera. Min fru tränar precis så mycket hon vill vilket oftast betyder 1 pass gympa och 1 pass innebandy i veckan, sommar och vår också oftast en löprunda.

Hon har dock noll intresse av att blogga om det hela...

Roadrunner sa...

Inte sällan finns det ett samband mellan maratonintresse och ålderskriser. Möjligen tar sig kvinnors och mäns ålderskriser olika uttryck men utifrån ett visserligen ganska begränsat underlag kan jag konstatera att många män (som inte motionerat så mycket tidigare) börjar motionera febrilt någon gång mellan 35 och 40 år. Vad ålderskrisande kvinnor ägnars sig åt istället är något oklart, men några maratonambitioner har jag inte lyckads skönja i någon högre utsträckning.

Jag törs nästan sätta en slant på att att just 37 -43 åringar är kraftigt överrepressenterade i startlistan på maran. Ska kolla det någon gång.

Tobias sa...

Ja, det är väldigt roligt att nästan alla killar som bloggar om löpning precis som du säger är +35 med barn och de flesta tjejerna är -30 utan barn. För precis som Staffan skriver ser jag faktiskt inte sambandet med det faktiskt utförda träningen, jag hoppas att det inte är så i alla fall.

Lars sa...

Ja, det är kanske som ni säger. Relationerna mellan kön, ålder och barn skulle kanske se annorlunda ut om man tittade på olika sorters träningsbloggar (alltså inte bara maraton).

Ellinors dröm sa...

Jag tror kvinnor har bredare bloggar. Att de inte enbart är smala och handlar om en specifik sak eller mål utan att det handlar generellt om träning av blandade sorter.
/Kvinna,37 år, inga barn

Roadrunner sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Roadrunner sa...

Ellinor har nog rätt. Kvinnornas bloggar spänner generellt över ett vidare område: löpning, annan träning och kost.

Vi män har en tendens att snöa in på saker och ting och säg den man som inte någon gång har samlat på något. De flesta män har också ett specialintresse som de är nästan maniskt intresserade av (även jag har ett par sådana områden vid sidan av löpningen!). Det är inte så konstigt att män skriver mer specifikt om löpträning i allmänhet och långdistanslöpning i synnerhet.

Varför kvinnor med barn inte verkar blogga i så hög utsträckning vet jag inte riktigt. Antagligen andra prioriteringar. Min sambo tränar och har också tid att blogga. Dessutom både tänker och skriver hon bättre än mig. Hon prioriterar helt enkelt annorlunda vad hon ska göra med sin lediga tid.

Kanske själva bloggandet är ett resultat av att vi män snöar in på det vi är intresserade av. Då får vi chans att snöa in och tänka till lite extra.