Sidor

söndag 7 februari 2010

Maraton enligt Holmén

Som bloggens trogna läsare vet har jag under en dryg veckas tid väntat på att kunna hoppa på Janne Holméns maraton-program, som finns i senaste numret av Runner's World. I korthet består programmet av tre pass per vecka (mellan 8 och 20 km, än så länge). Samtliga pass ska springas så fort som möjligt, vilket betyder att man ska kunna hålla samma fart hela tiden. Måste man gå ner i hastighet den sista tredjedelen, så har man sprungit för fort.

Det här programmet passar mig! (Tror jag.)

Idag kunde jag i alla fall - trots en kvardröjande snuva - ge mig ut på 12 kilometer som skulle avverkas på 58 minuter. Lite väl långsamt tänkte jag och satte tempot till 4.30 - 4,40 per km. Sluttiden blev 56,20.

För de läsare som är pulsfanatiker (hej roadrunner ;-))kan jag meddela att pulsen under de första 9 k pendlade upp och ner mellan 145 och 152, för att sedan stiga och hamna kring 160. De sista 500 meterna spurtade jag och pulsen rusade upp till 173.

På tisdag är det 10k på 47 minuter. Jag tänker genomföra passet som en Staffanmil och alltså springa var tredje kilometer betydligt snabbare än de andra. Se där! Jag börjar redan mixtra med Holméns upplägg.

3 kommentarer:

Roadrunner sa...

Ja, hej hej :-). Jag har snöat in lite på pulssiffror efter lågpulsperioden och jag lär nog hålla kvar vid pulsintresset ett tag till. Tack för spännande siffror :-).

Odda sa...

Ska bli kul att se vad du tycker om hans upplägg. Tyckte det lät spännade när jag läst om det. Lycka till!

Lars sa...

@ Roadrunner: jag har faktiskt börja intressera mig för pulssiffror också. Har till och med köpt en ny pulsklocka eftersom min Garmin Forerunner 305 har ganska dåliga pulsfunktioner.
@Odda: jag tror som sagt att det här programmet passar mig bra. Inte minst eftersom det bara är tre pass i veckan, vilket gör det lättare för en fyrabarnspappa som jag själv att följa det.