Sidor

onsdag 29 december 2010

Maxpuls?

Under loppet av två veckor har Lars ställt in mångdubbelt fler träningspass än Ulf Lundell ställt in spelningar under hela sin karriär. En kombination av någon slags förkylning och julstress (17 personer firade jul i vårt lilla röda hus) har gjort min träningslogg förvillande lik SJ:s lista över avgångar: inställd, inställd, försenad. Helt träningsfritt har det lyckligtvis inte varit, några stillsamma milare så där mellan julchokladen och snapsen. Igår var det så äntligen dags för ett riktigt pass: fartlek med upp- och nerjogg.

Tre kilometer uppjogg, därefter fartlek i 30 minuter (1-2-3-4-3-2-1-2-3) och till sist 3 kilometer nerjogg. Jag har ju skrivit om liknande pass innan, så detaljerna kan vi ju skippa.

Men pulsen, särskilt maxpulsen intresserar mig. Igår ställde jag om pulsvisningen från bpm till procent av maxpuls. Inga konstigheter, men under de sista tempohöjningarna var jag uppe i 93 - 95 % av maxpulsen trots att det inte kändes särskilt ansträngande. Jag har låtit klockan (Polar RS400) räkna ut min maxpuls (utifrån kön och ålder antar jag), men uppenbarligen har den inte hittat rätt. Jag har så klart läst om olika maxpulstest som man kan göra själv, men tycker inte att de verkar helt tillförlitliga.

Min fråga är alltså var man kan göra ett "riktigt" maxpulstest och hur mycket det kostar. Är det någon av alla mina läsare som vet något om detta?


5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror Lactlab kan hjälpa dig:

http://www.lactlab.com

Lennart sa...

Hej Lars!
Bosön och Sport Support Center gör fysiska tester som tex VO2-max tester, tröskelpulstester, etc.

Maxpulstest på Bosön kostar 400:- enligt deras prislista och länken är: http://iof4.idrottonline.se/Boson-RiksidrottsforbundetsUtvecklingscentrum/Testerradgivning/Vierbjuder/

Själv ska jag den 7 jan göra VO2-max test och tröskeltest på Sport Support Center i Stockholm. Länk till deras erbjudanden är: http://www.sportsupportcenter.se/?p=offers

Kul att ni är så många som kommer från Uppsala den 13:e!

Lars sa...

Tack för tipsen!

hempa sa...

Eller så springer du upp och ner för en backe tills du inte orkar ta ett enda steg till. Billigare men inte lika exakt... :-)

Var själv på Lactlab på förra året och testade mjölksyretröskeln, bra ställe och som medeldist skriver gör de också maxpulstest.

Markus sa...

Det finns ett stort problem här. Jag misstänker att ett maxpulstest innebär att man tar ut sig helt och hållet. Detta är något Lars aldrig har gjort och troligen inte har tillräckligt tjockt pannben att göra. Men det kanske är en ny Lars vi får se efter juluppehållet?

/MH