Sidor

torsdag 20 januari 2011

Snabbare snabbdistans på lunchrasten

Uppsala universitet ger sina medarbetare en timmes friskvård per vecka. Lägger man den timmen i direkt anslutning till en lunchrast så hinner man med en hel del. Det gjorde Lars idag, men av olika skäl fick träningsprogrammets snabbdistanspasset genomföras snabbare än planerat.

Dagens snabbdistanspass skulle bestå av följande komponenter:
Uppjogg 3 km
Snabbdistans 8 km (36 - 38 minuter)
Nerjogg 3 km

På två timmar ska det så klart hinnas med utan problem även om man räknar in ombyten, dusch osv. I snabb följd inträffade så ett antal saker som kringskar passets utrymme. En snabb analys gav vid handen att passet fick kortas ner till att enbart innehålla 8 km. Så här la jag upp löpningen:

0 - 1 km: 5.30-tempo
1 - 2 km: 5
2 - 5 km: 4.34
5 - 7 km: 4.22
7 - 8 km: 4.12

Passet avslutade med 8 minuters nerjogg, strech och dusch. Inte alls vad jag hade tänkt mig, men jag fick i alla fall använda både ben, hjärta och lungor. Och det på rätt sida om "gränsen". Jag har verkligen bestämt mig för att inte öka ansträngningen för snabbt den här säsongen.

Hur många gånger har jag använt varianter av ordet "snabbt" i det här inlägget?

5 kommentarer:

hempa sa...

Nio gånger... :-)

Lennart sa...

Hej!
Det blir aldrig som man har tänkt sig men .. :-). Det blev väll ändå ett bra progressivt pass.

Du snittade nästan 4:15-fart de sista 3 km och det tycker jag var riktigt bra! OK, inte riktigt som tänkt men bra...

MVH

Lars sa...

@Hempa: Japp, nio gånger! Får se om jag kan slå det nästa i nästa "snabbdistansinlägg".

@Lennart: Jag är helt nöjd med de kilometer som jag faktiskt sprang. Det känns som om jag har ganska bra tryck i benen (med tanke på var jag befinner mig i säsongen). Det som bekymrar mig är att den totala träningsmängden är lite svag. Rejält långpass till helgen med andra ord.

Staffan sa...

Det där var väl jättebra Lars! Testa också fartökning sent i ett långpass, det har jag upplevt bra träningseffekt och bra mental träning av att göra!

Staffan sa...

Det där var väl jättebra Lars! Testa också fartökning sent i ett långpass, det har jag upplevt bra träningseffekt och bra mental träning av att göra!