Sidor

måndag 19 juli 2010

Lars tänker taktik inför Lidingö

I väntan på att han ska kunna börja löpträna på riktigt ägnar sig Lars åt alternativ träning samt grubblerier om hur Lidingöloppet egentligen ska löpas.

Förra året sprang jag efter principen: "Gå ut hårt och släpa dig i mål den sista biten". Jag hade tillämpad den metoden med mycket gott resultat under Stockholm halvmarathon två veckor tidigare och hade därför förhoppningen att prestera bra även på Lidingö. Tanken var att springa över min förmåga fram till Aborrbacken, gå upp för den och sedan jogg-plåga mig den sista biten.

Problemet var ju bara att Lidingöloppet är 9 km längre och har väldigt många fler backar än halvmaran. Jag var därför helt slut redan vid Grönsta gärde när hela 10 km återstod. Den sista milen blev en plåga. Hade det inte varit för att en äldre dam (troligtvis med dålig syn) sagt åt mig att jag såg väldigt pigg ut vid sista vätskekontrollen så vet jag inte om jag hade kommit i mål.

"Gå ut hårt" taktiken är alltså inte att tänka på i år. Under Stockholm marathon förbättrade jag min tid genom att springa på takt istället för att försöka hålla en viss fart. Genom att göra fyra fotnedsättningar på varje in- och utandning kunda jag hålla ett jämnt och hållbart tempo. Kruxet är att takt-taktiken troligtvis bara fungerar på tämligen flacka banor. Så fort man kommer till en backe tenderar takten bli 2-per-andning.

Vad göra?

Just nu har jag inget bättre förslag än att helt enkelt ta det lite lugnare i uppförsbackarna De första 20 km. Vem vet, kanske räcker det?

4 kommentarer:

Roadrunner sa...

Jag funderar också mycket på Lidingötaktik, men just nu mycket förvirring pga. de usla träningsresultaten. Förhoppningsvis släpper det snart. Annars får jag sikta på sub tre timmar :-/.

Daniel sa...

Jag hittad denna taktiken i ett forum. Tror jag kommer köra på detta. Nu är det för att fixa 2.15 men idén går ju att använda på andra måltider också. Tycker det låter smart och vettigt. :)


Tänk på att 30 km kvar står 200 m efter startlinjen så bli inte stressad om första km verkar gå långsamt.
Själv skulle jag nog lägga upp loppet ungefär såhär:
0 - 5 km 23.00 ca 4.30/km
5 -15 km 42.30 ca 4.15/km
15 -20 km 23:45 ca 4.45/km
20 - 30 km 45.00 ca 4.30/km
Totalt 2.13.15 dvs lite marginal!!

"Jag tror att nyckeln till en bra tid, är att ta det lite lugnare i upp- och nerförsbackarna mellan Fågelöudde och Grönsta. Där är det lätt att bli tung i benen. Sista milen är en relativt lättlöpt del av banan. Problemet är att man sprungit 2 mil när man sticker ut på den. Abborrbacken och golfbacken är långa men går bra att springa i."

Lars sa...

Daniel, det där var ett gott råd, som jag definitivt ska ta till mig. Att släppa hela 30 sekunder per kilometer mellan 15 och 20 borde ge kraft i benen under sista milen.

snorsportarn sa...

Mitt recept (baserat på min gedigna erfarenhet från 2 lopp) är jämn ansträngningsnivå: dra ner tempot i uppförsbackarna till samma ansträngning som plattlöpning, dvs ganska långsamt. Nerför ska man inte bromsa utan låta benen gå - fort! Känslan ska vara som att åka cykel utan bromsar. Man blir omsprungen av en del i uppförsbackarna, men hämtar igen det med råge nerför. Sista mien är man något seg oavsett upplägg, då är det bara att springa på.