Sidor

tisdag 24 augusti 2010

Bra och ganska bra Staffanmil

Trogna läsare av bloggen har kunnat notera två förändringar utan augusti månad. För det första har Lars börjat genomföra Staffanmil-pass minst en gång per vecka. För det andra har Lars ointresse, ja förakt, för pulsmätning ersatts av, kanske inte besatthet, men i alla fall fokus på hjärtats slag. Dagens pass är ytterligare ett uttryck för dessa förändringar.

Tolv kilometer, fartökning var tredje, så springs en Staffanmil. Idag hade jag bestämt mig för att trycka på lite extra under fartökningen. Som vanligt lät jag de lugna momenten rulla på i 5-minuters fart, men till skillnad från förra veckan drog jag upp till 4.25 min/km under de första två snabba km och 4.15 respektive 4 blankt (i snitt) under de två sista. Det kändes rakt igenom bra. Bra i vader, bra i muskler, bra i lungorna.

Klon i passet hittar vi i min Polar 400. Under de första 2 km låg jag i huvudsak under 140 bpm. När jag höjde till 4.25 höll jag mig under 147 (gränsen för pulszon 4) de första 700 meterna. Maxpulsen under fartökningen blev inte mer än 149. När jag sänkte till 5 min/km igen trillade pulsen genast ner till en behaglig nivå kring 142. Efter nästa fartökning flaxade pulsen kring 146, ibland över ibland under. Den tredje fartökningen gick som bekant i snabbare tempo men pulsen var som högst 162 och föll sedan ner till trakterna av 152. Sista tempoökningen var mer aggressiv och när 500 meter återstod låg pulsen konstant över 165. Under slutspurten (3.43 min/km) hamnade pulsen på 170.

Den förhållandevis låga pulsen torde (hoppas jag) vara ett tecken på att det finns betydligt mer att ge. Det är bra. Å andra sidan kan ju ett pass, där över 66% utförs i pulszon 2 och 3, knappast bättra på formen. Det är mindre bra. Jag känner mig nu mogen att våga ta i mer under de kommande passen.

En helt annan sak. Lyssnade med ett halvt öra på P1 idag. Det var några "vanliga människor" som gnällde på politiker och funderade på att rösta blankt som en protest. En protest mot vad undrar jag. Demokratin? Tycker de att politiker ska ha mer eller mindre att säga till om? Ska vi ha högre eller lägre skatter? Etc... vad gäller protesten? Nej! Att leva i en demokrati utan att rösta är som att leva i ett äktenskap (eller annan fast relation) utan att ha sex. Totalt meningslöst.


9 kommentarer:

Lars sa...

Vill bara påpeka att jag alltid röstar.

Mia sa...

Ja nu får du banne mig börja ta i lite mer på träning :)

Nä men allvarligt, kan du låna ut dina ben till mig i några dagar...i alla fall det vänstra.

Staffan sa...

Bra pass där, min plan var att köra ego-mil idag men en lätt förkylningskänning får mig at tveka.

Den korkade löparen i mig vill springa för att samla kilometer i träningsdagboken. Den smartare varianten av mig själv vill avstå eller möjligtvis köra mycket lätt jogg i 5km.

Lars sa...

@Mia: Men om du får mitt vänstra, så har jag ju bara kvar mitt havldåliga ben. Det känns rättvist att båda är lite halvskadade. Eventuellt bildar vi istället ett lag och poolar de bra benen till ett superteam.
@Staffan: Låt den smarte löparen vinna. Jag är glad att jag ställde in helgens pass.

Tobias sa...

Jag röstar också! Fast inte alltid när det gäller kvällstidningarnas alla möjliga och omöjliga undersökningar.

Staffan sa...

Den dumma löparen vann och det blev ett lugnt löpbandspass inomhus för att slippa regn och rusk. Förtog mig inte på något sätt och det känns bra efteråt.

Och jag kommer självklart att gå och rösta i september, det svåra tycker jag ofta är lokalvalet och inte riksdagsvalet.

Mia sa...

SV: Vi kan nog inte hänga ut H:s nuvarande tillstånd på nätet...än :)

Stafett idag eller? Jag ska heja på distans i stillasittande soffläge :)

Lars sa...

Vad bra! De flesta verkar ju vara överens om vi ska rösta.

Ikväll blir det Bellman för min del.

Mia sa...

Kan man får veta hur det gick i stafetten?

Förresten, jag hade mardrömmar om Lidingöloppet i natt. Förmodligen för att jag ännu inte kan springa ett steg. Fast jag skrattade ganska mycket när jag ÄNTLIGEN vaknade... Nästan värt att blogga i framtiden.