Sidor

måndag 28 december 2009

Hagborgs träningsfilosofi

Snyggmarkus följer Szalkais program, Roadrunner MAF-tränar, själv följer jag stundens infall. Planerade långpass blir backträning eller intervall. Tempolöpning blir stillsamma flermilare. Tvivelsutan är detta en ineffektiv träningsprincip, som säkert delvis förklarar varför jag underpresterar på de längre distanserna (maraton och lidingö) men så jobbar jag.

För ändå få någon sorts fokus i träningen kommer jag (nog) försöka följa grundprincipen i MacMillans träningsmetod, som innebär att maratonträningen delas in i fyra block: basträning (långsamma långpass), snabbhet, styrka och till sist formtopp. För min del innebär detta att jag fram till mitten av februari i huvudsak kommer att köra långpass, därefter en månad med olika snabbintervaller, följt av en månad med backträning, långintervall etc. Sedan får jag se hur formtoppen ska uppnås.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Ryktet har nått mig att Markus har brutit en tå. Stämmer detta?

Björn Melander sa...

För egen del följer jag Szalkais program som jag tycker är bra. MacMillans metod verkar konstig; att ta snabbhet före styrka känns bakvänt för mig. Men funkar det så funkar det. Ska bli intressant att se hur det går.

Ryktet om Markus tå är oroande. Vi får hoppas att det inte stämmer

Lars sa...

Håller med om att det är lite bakvänt, men enligt MacMillan själv så ska det vara bra för löpare som presterar sämre än vad de borde på långa sträckor (= jag).

Jag har sökt Markus utan resultat. Vi befinner oss nu i samma situation som markkontrollen i Houston när Apollo 8 var på månens baksida; vi får vänta, hoppas och be.

Petra sa...

Tack för tipset om löpband på Fyrishov! Ska kolla upp det. Jag följer Szalkais program i stora drag, fast uppblandat med egna små variationer :)

Markus sa...

Jag har befunnit mig i ödemarken för att koncentrera mig på min träning. Gör gärna en jämförelse med Rocky Balboas träningsupplägg inför matchen mot Ivan Drago.

Min tå är inte bruten men har varit blå och väldigt öm. Dessvärre har detta, tillsammans med en efterhängsen förkylning och en snittemperatur på -25 C gjort att min julträning bestått av att äta mat (kost är en viktig del i träningsupplägget), soffliggande (mental träning) och julmust (dryck är viktigt vid träning).

Jag har dock förhoppning om att påbörja Szalkais träningsprogram inom kort och kan då, med större säkerhet, rapportera om statusen rörande tån.

/M

Björn sa...

Man brukar ju säga att träningen bryter ned och vilan bygger upp. Du verkar ha effektiviserat det hela genom att gå direkt på den uppbyggande delen ...

Hempa10 sa...

Första besöket på din blogg, intressant läsning! Letar efter någon form av träningsupplägg inför 2010 och ska läsa på mer om MacMillans metod som du nämner.

Iofs satsar jag främst på mil/halvmara men jag kan säkert lära mig massor av MacMillan.